T.M.S. IMPACT

Acatistul Icoanei Maicii Domnului ”Lidianca” de la Mănăstirea Neamț

Aflăm din sinaxarele ortodoxe ruse (de unde au preluat şi sinaxarele ortodoxe franceze, dar şi cele ortodoxe din SUA), că pe data de 26 iunie este sărbătorită cea mai cinstită Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului din România, aflată la Mânăstirea Neamţ, din Biserica Înălţării Domnului. În Calendarul Bisericii Ortodoxe Române, este cinstită pe data de 9 Iulie.

Aceasta este cunoscută drept o copie a Icoanei Lida a Maicii Domnului, cea nefăcută de mână, din Palestina.

Desigur şi în România se organizează mai multe procesiuni cu această Icoană făcătoare de minuni, în primul rând la ziua de hram (Înălţarea Domnului), dar şi în alte situaţii (după necesităţi).

Însă nu există o dată fixă de cinstire a acestei Icoane, în ţară.

A ajuns la noi, ca dar, de la împăratul bizantin Mihail Paleologu, către voievodul Alexandru cel Bun, în 1401 (după sursele străine, în 1399), fiind pictată după Icoana Lida încă din anul 665.

Întocmai ca şi aceea, Icoana de la Neamţ are două feţe, pe una dintre ele fiind reprezentată Maica Domnului cu Pruncul pe mâna stângă, îmbrăcată în argint aurit, iar pe cealaltă parte : Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Despre minunile nenumărate (vindecări personale sau de epidemii şi multe altele) care s-au petrecut în legătură cu această Icoană cunoscută în toată lumea, putem afla atât din tradiţiile locale, cât şi din surse scrise (precum „Sfintele Icoane făcătoare de minuni din România”, Arhimandrit Ioanichie Bălan), unde citim, spre exemplu :

„Şi nici pe această preaslăvită minune pe care învederat a săvârşit-o Stăpâna, încă nu ni se cuvine a o da uitării.

Adică era în Mânăstirea Neamţului un duhovnic cinstit de neam slovean, anume Iegudiil.

Acesta fiind foarte bătrân, în anul 1847 a orbit desăvârşit de amândoi ochii şi a fost aşa orb vreme de şase ani.

Iar întru al şaptelea an, fiindcă nu avea cine să-l poarte la Biserică totdeauna şi să-i citească pravila, el foarte s-a întristat.

Şi mergând în soborniceasca Biserică şi stând înaintea Sfintei şi făcătoarei de minuni Icoane a PreaSfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu, a început a plânge şi a se ruga ei cu credinţă neîndoită, ca să-i dăruiască vederea ochilor, pentru ca să nu mai supere pe alţii prin orbirea sa.

Şi aşa, rugându-se el în multă vreme, o, preaslăvită minune ! că i-a dat vedere încă mai curată decât înainte.

Pentru că fără de ochelari vedea şi citea.

Şi a fost aşa văzând şi propovăduind minunea PreaCuratei Fecioare cu dovedire văzută de toţi până la sfârşitul său”.

De altfel, este ca o „datorie de onoare” pentru cei mai mulţi credincioşi români ca, o dată pe an, cel puţin, să se închine în faţa acestei Icoane, spunându-şi păsul în faţa Măicuţei.

Şi de câte ori nu se întorc la casele lor cu inimile mângâiate, fiecare într-un mod aparte …

Din „Istoria pentru icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Neamţ şi Noul Neamţ”, scrisă de Părintele Andronic Duhovnicul, ridicată de la Arhiva de Stat a Republicii Moldova, aflăm :

„Icoanei acesteia, pentru multele minuni, ce s-au săvârşit în multe chipuri, la cei ce au alergat cu credinţă şi cu rugăciune înaintea ei, oamenii din prostime, nepricepând chipul minunilor, i-au pus nume „că se închină”, precum se scrie şi în ,,Letopiseţul Ţării Moldovei”(faţa 409), cum că într-un an foarte frumos s-a închinat.

Se înţelege, că se făcuse vreo minune şi atunci.

Şi pentru aceasta, când nu vedeau minune făcându-se, atunci le era de mirare, zicând unul către altul, cum că într-acel an nu s-a închinat Icoana.

Deci, pentru această pricină, un cuvios bătrân, ucenic al PreaCuviosului Părintelui nostru Sareţului Paisie, a povestit, zicând :

cum că într-un an, la praznicul Mânăstirii, adică la Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos, Părintele nostru Paisie a avut voroavă cu nişte închinători cinstiţi.

Acei închinători au întrebat pre stareţul, zicînd :

„Pentru ce, părinte, nu se mai închină Sfânta Icoană ?”

Iar stareţul, le-a răspuns aşa :

„Fiilor, acest lucru, de unde s-a iscat, nu m-am înştiinţat, adică cum că s-ar fi închinând Maica Domnului şi de este de cuviinţă aceasta, de a ni se închina nouă, păcătoşilor, Maica Domnului, puteţi singuri judeca.

Iar cum că sfinţia sa este făcătoare de minuni, e ştiut de toţi.

Şi cînd urmează nevoia, face semne şi minuni, spre întărirea şi îndreptarea noastră, pentru care, din cele multe, vă voi spune şi eu una.

În anii trecuţi, după cum am adeverit eu, a fost venit aici la praznicul Mânăstirii, după obiceiul ţării, un turc neguţător cu marfă de băcănie.

Şi auzind el, pre unii şi pe alţii din norod, cum că au venit, ca să se învrednicească a vedea vreo minune a Sfintei Icoane, îşi bătea joc de acei închinători, zicând că cum se poate ca scândura nesimţitoare, să facă vreo minune.

Şi le zicea lor :

,,Eu mă mir de socoteala voastră cea înşelată, pentru că credeţi în nişte basme ca acestea” şi altele multe bârfea.

Deci între aceste vorbe, s-a întâmplat de trecea pre acolo un proiestos al Mânăstirii, care înţelegea limba turcului şi, auzind aceste bârfiri ale păgânului, a stătut la vorbă cu dânsul, zicându-i :

,,Pentru ce dumneata vorbeşti vorbe deşarte ?

Au doar socoteşti că Dumnezeu nu poate face minuni şi prin lucrurile cele neînsufleţite?

Căci ,,unde voieşte El, acolo se biruieşte rânduiala firii”.

Şi a zis turcul :

,,Eu aceasta niciodată nu o cred, cum că scândura aceasta, pre care voi o numiţi Maica Domnului, poate sa facă minuni, precum ziceţi voi”.

Şi i-a răspuns proestosul, zicând :

,,Dacă dumneata, pre lângă necredinţa pe care o ai, adaugi a vorbi şi acest fel de cuvinte smintitoare în norod, deci iată mîine au să scoată după obicei pre Sfânta Icoană şi eu voi unelti a face toate chipurile, ca dumneata la ducerea ei să o ţii de o parte.

Şi dacă nu va face nici o minune, apoi vei crede cum zici”.

Şi aşa, turcul s-a făgăduit că va urma precum i-a zis călugărul.

Deci a doua zi, la scoaterea Sfintei Icoane, a pus pre turc ca să o ţină de-o parte.

Şi punându-şi cu obrăznicie mâinile turcul pre colţul Ssfintei Icoane, îndată, o, minune a Maicii lui Dumnezeu, i s-au lipit mâinile de Icoană aşa de tare, întrucât se părea că ar fi fost crescute de acolo !

Şi răpindu-se Icoana în văzduh, împreună cu turcul, a început a-l izbi de toate zidurile Mânăstirii, până când a leşinat turcul.

Iar norodul, văzând aceasta, striga la mult ceas :

,,Doamne miluieşte !” şi ,,PreaSfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pre noi!”

Şi atât de tare leşinase din acea bătaie turcul, încât rămăsese ca un mort.

Apoi, iarăşi s-a pogorât Icoana în mîinile creştinilor, iar turcului dezlipindu-i-se mâinile, a căzut ca un mort jos.

Şi luându-l, creştinii l-au dus lângă marfa lui şi l-au aruncat acolo.

Unde, foarte târziu venindu-şi în simţire din ruşinea cea mare ce a pătimit, a şi fugit peste noapte de la Mânăstire”.

Operator Imagine/Editor-Dacian Aniței

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: tmsi@email.com / contact@tmsi.ro

Alte știri

Bărbat din Pipirig victima unui accident rutier

T.M.S. IMPACT

#Stop Apelurilor False La 112.

T.M.S. IMPACT

Bilanțul ANCPI pentru anul 2019

T.M.S. IMPACT

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor în conformitate cu reglementările GPRD. Accept Detalii..

Politica de confidențialitate.