T.M.S. IMPACT

Cazinoul din Constanța a fost predat oficial constructorului!

Astăzi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, în prezenţa ministrului Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, amplasamentul Cazinoului din Constanța a fost predat oficial constructorului, în vederea consolidării și restaurării.

”Încă de la semnarea contractului, am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului și al României. Constructorul are 3 luni la dispoziție pentru proiectare și îl asigur că, din partea ministerului pe care îl conduc, are toată susținerea astfel încât să nu fie întârzieri în derularea lucrărilor”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câștigătoare în urma finalizării procedurii de achiziție publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției – de 30 luni (din care 3 luni dedicate activității de proiectare).

„Exemplul Cazinoului poate fi un motiv solid pentru a face modificări importante în legislația privind achizițiile publice, pentru ca situații precum întârzierea proiectului timp de 7 ani, așa cum s-a întâmplat aici, să nu se mai repete, iar obiectivele importante din această țară să poată fi reabilitate de urgență și puse în valoare pentru turiştii români şi străini”, a declarat Ion Ștefan.

Conform contractului, vor fi demarate lucrări de consolidare și restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în țara noastră.

Tot Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, a participat marți, 14 ianuarie 2020, la invitația Asociației Municipiilor din România (AMR), la reuniunea de lucru a Corpului profesional al arhitecților-șefi de municipii.

Principalele subiecte de discuție au vizat:

  • aplicarea modificărilor legislative în domeniul autorizării lucrărilor de construire;
  • procedurile necesar a fi implementate la nivelul fiecărui municipiu pentru funcționarea și operaționalizarea Comisiei pentru acord unic, cu scopul de a facilita emiterea autorizației de construire și implementarea corectă a proceselor investiționale;
  • condiționarea recepției la terminarea lucrărilor de efectuarea recepției la terminarea lucrărilor de branșare la rețeaua tehnico-edilitară;
  • înscrierea în cartea funciară a construcțiilor edificate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației de construire („intrarea în legalitate”).

Ministrul lucrărilor publice a adus la cunoștința participanților că demersurile de corectare și actualizare a legislației în domeniu vor fi finalizate în cadrul proiectului „Sistematizarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și consolidarea capacității administrative a structurilor de specialitate din instituțiile publice centrale cu responsabilități în domeniu” (cod SIPOCA 50), al cărui principal rezultat este Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, instrument ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, Axa prioritară Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Obiectiv Specific 1.1: Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică.

Având în vedere toate aspectele discutate, ministrul Ion Ștefan i-a asigurat pe cei prezenți că va oferi tot suportul necesar eficientizării și simplificării fluxului procedurilor de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, varianta de lucru a normelor de aplicare ale legii 7/2020 urmând a fi supusă consultării directe a Corpului profesional al arhitecților-șefi de municipii: ”Consider că, numai împreună cu administrația locală, putem îmbunătăți cadrul legal pentru a facilita accesul cetățenilor la documentele necesare. Sper ca la final să obținem cele mai bune soluții, pentru că așteptările oamenilor de la noi sunt mari, iar administrația necesită o schimbare majoră de paradigmă.”

Vor urma alte întâlniri de lucru, astfel încât experiența celor ce aplică legea, precum și abordările moderne în domeniu să faciliteze emiterea în viitor a unor acte normative clare și simplu de înțeles și de aplicat de către toți cei interesați.

* * *

Cazinoul din Constanța este un obiectiv important, pentru care autoritățile locale și centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea acestuia. La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini. Astfel, după aproape 8 ani de zile și nu mai puțin de 4 proceduri de achiziție publică, Cazinoul din Constanța are o șansă reală de a-și recăpăta măreția de altădată.

Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și se realizează prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (M.L.P.D.A)

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]

Alte știri

Incendiu la Secția (ATI) a Spitalul Județean Piatra Neamț

T.M.S. IMPACT

CES 2020: AMD a prezentat procesorul cu 64 de nuclee și o serie de plăci video

T.M.S. IMPACT

Încă cinci persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul ajungând la 646

T.M.S. IMPACT

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor în conformitate cu reglementările GPRD. Accept Detalii..

Politica de confidențialitate.