Cel mai mare procesor din lume

Metodele în care sunt construite procesoarele contemporane devin din ce în ce mai rafinate, permițând crearea de modele din ce în ce mai compacte, ce ocupă din ce în ce mai puțin spațiu. Dar ce se întâmplă dacă în loc să îți pese de spațiu, încerci să faci cel mai mare procesor cu putință?

 

 

 

Tocmai asta s-au gândit cei de la Cerebras Systems, ce au prezentat la evenimentul Hot Chips 2019 un procesor ce poate fi numit cel mai mare din lume. Acesta se numește Wafer Scale Engine, din moment ce este mare cam cât un wafer, un disc de siliciu pe care în mod normal sunt inscripționate procesoarele. Cu o suprafață de 46225mm pătrați, este de cam 56 de ori mai mare ca un procesor masiv Nvidia Tesla V100. Asta deși este construit pe un proces de 16nm la TSMC.

Procesorul este gândit pentru AI, nu pentru jocuri sau alte lucruri, în cazul în care erați curioși. Conține nu mai puțin de 1200 de miliarde de tranzistori, îngrămădiți în 400000 de nuclee individuale, ceea ce va duce cu siguranță la apariția de defecte, motiv pentru care fiecare nucleu este conectat la cele din jur într-o rețea foarte complexă, cu o lățime de bandă de 100 PB/s. Astfel, chiar dacă vor crăpa două-trei nuclee, din cauza defectelor de producție, celelalte tot vor putea comunica între ele, folosindu-le pe cele redundante. În loc de cache, procesorul are 18GB de SRAM integrat, ce în sine are o lățime de bandă de 9 PB/s.

Nu este genul de lucru pe care îl veți găsi în comerț, dar este cu siguranță impresionant.

 

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]