Cel mai mare procesor din lume

Metodele în care sunt construite procesoarele contemporane devin din ce în ce mai rafinate, permițând crearea de modele din ce în ce mai compacte, ce ocupă din ce în ce mai puțin spațiu. Dar ce se întâmplă dacă în loc să îți pese de spațiu, încerci să faci cel mai mare procesor cu putință?

 

 

 

Tocmai asta s-au gândit cei de la Cerebras Systems, ce au prezentat la evenimentul Hot Chips 2019 un procesor ce poate fi numit cel mai mare din lume. Acesta se numește Wafer Scale Engine, din moment ce este mare cam cât un wafer, un disc de siliciu pe care în mod normal sunt inscripționate procesoarele. Cu o suprafață de 46225mm pătrați, este de cam 56 de ori mai mare ca un procesor masiv Nvidia Tesla V100. Asta deși este construit pe un proces de 16nm la TSMC.

Procesorul este gândit pentru AI, nu pentru jocuri sau alte lucruri, în cazul în care erați curioși. Conține nu mai puțin de 1200 de miliarde de tranzistori, îngrămădiți în 400000 de nuclee individuale, ceea ce va duce cu siguranță la apariția de defecte, motiv pentru care fiecare nucleu este conectat la cele din jur într-o rețea foarte complexă, cu o lățime de bandă de 100 PB/s. Astfel, chiar dacă vor crăpa două-trei nuclee, din cauza defectelor de producție, celelalte tot vor putea comunica între ele, folosindu-le pe cele redundante. În loc de cache, procesorul are 18GB de SRAM integrat, ce în sine are o lățime de bandă de 9 PB/s.

Nu este genul de lucru pe care îl veți găsi în comerț, dar este cu siguranță impresionant.

Informații privind drepturile de autor:

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt permise copierea, reproducerea conţinutului acestui website numai alături citarea în lead a sursei cu link activ al site-ului www.tmsi.ro. Sunt nepermise recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.Detalii în secţiunea Termeni și condiții.Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile T.M.S IMPACT în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.tmsi.ro.