Comemorare: Ion Creangã, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu la Biserica „Sf. Haralambie” din Tg. Neamț

Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române, Filiala Tg. Neamț Fundația Sf. Teodora de la Sihla, președinte Olguța Creangă Caia, Parohia Sf. Hralambie Tg.Neamț, preot paroh Teoctist Caia și câteva sute de enoriași și invitați de onoare, au serbat Ziua Culturii Române, duminică 13 Ianuarie 2019, așa cum se cuvine, de aducere-aminte despre cei care au ctitorit Limba Română și ne-au lăsat-o moștenire ca pe un tezaur sfânt, întru păstrare și îmbogățire… Ziua a început cu Sfânta Liturghie, la care răspunsurile la strană au fost cântate de copiii din Corul Angeli, dirijat de Gabriela Ujică. A urmat slujba de Comemorare, urmată de predica ținută de Părintele Teoctist Caia. Apoi Corul Angeli a intonat imnul Orașului Târgu Neamț, versuri Grigore Vieru și muzică Olguța Creangă Caia. Poetul denumește orașul: Colț de rai ceresc… Gabriela Ujică a cântat Pe lângă plopii fără soț… Familia Prof. Gabriela și Daniel Secheșan a cântat piesa Eminescu, de Grigore Vieru și Rugă pentru părinți, de Adrian Păunescu. Olguța Creangă Caia a trecut în revistă opera ziditoare a celor pomeniți și a subliniat faptul că cei patru, doi câte doi, au fost prieteni buni… Creangă și Eminescu au trudit și au creat cam în același timp și au urcat la ceruri, cam deodată…Vieru și Păunescu, alți prieteni buni, au trudit și au ctitorit Limba Română, cam în aceiași vreme, peste o sută și mai bine de ani distanță de primii doi, luându-i la ceruri Dumnezeu, îndată unul după celălalt…Din ceruri se vor ruga cei patru, genii ale culturii române, ca scriitorii de azi să se grupeze câte doi sau mai mulți în prietenii creatoare…Prietenia este sfântă…A adus aminte și faptul că are datorie creștină pentru cei pomeniți, deoarece poeziile lui Mihai Eminescu i-au fost izvor de frumusețe și încântare, iar pentru Ion Creangă are datorie de neam, fiind strănepoata marelui scriitor…Cu Grigore Vieru și cu Adrian Păunescu, Familia Preot Teoctist și Olguța Caia a avut prietenie, aceștia venind în Casa Caia din Pometea Târgului Neamț, de multe ori, de multe ori…Și a încheiat prin a recita poezia lui Ion Creangă: Nașterea Mântuitorului… Poetul Gheorghe Simon, Inginerul Ioan Drugă, Profesorul Gigi Bîrliba și Doctorul Radu Leonte, cu pietate, au adus omagiu celor pomeniți: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Grigore Vieru și Adrian Păunescu. Și propunând ca Ziua Culturii Române să fie în fiecare zi, “Ne-am dus fiecare pe la casa cui ne are…” Agapa creștină de la Salonul cultural al Parohiei a fost organizată de cântarețul Ioan Ilieș și consilierul Ioan Drugă, care-și serbau și ziua numelui… Așa se continuă Sfânta Liturghie, duminică de duminică, la Parohia Sf.Haralambie din Tg.Neamț…Vă așteptăm pe cei doritori de Dumnezeu și de Cultură…

 

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]