I.S.U Neamț informează despre importanța curățării coșului de fum.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț atrage atenția despre importanța curățării coșului de fum în acest sezon rece printr-un clip video informativ pe care îl puteți urmări mai jos.

Importanța curățării coșului de fum

Curățarea și verificarea coșului de fum este o procedură foarte importantă, necesară pentru a evita producerea unor dezastre și pentru a oferi siguranța casei tale.

Această procedură trebuie realizată indiferent de tipul sistemului de încălzire folosit, fie că este vorba despre centrala termică, centrală pe peletic, soba pe lemne sau cuptor de coacere.

Potrivit legislatei în vigoare, curățarea și verificarea coșului de fum trebuie efectuată cel puțin o dată pe an de către o persoană sau o firmă autorizată în acest domeniu, care vă va elibera o adeverință și un proces verbal verificare/curățare.

Necurăţarea coșului de fum duce la înfundarea acestuia cu funingine și alte reziduuri rezultate în urma arderilor și uneori poate duce la autoaprinderea coșului de fum din cauza depunerilor de gudron, ceea ce creşte riscul de incendiu.

Un coş de fum înfundat creşte riscul intoxicării cu monoxid de carbon, ca urmare a faptului că fumul nu poate fi eliminat.

De asemenea, eficiența șemineului, a centralei, a sobei sau a cuptorului scade simțitor în cazul unui coş înfundat.

Pe lângă acumularea reziduurilor și funingine, mai exista și alți factori care pot duce la funcționarea necorespunzătoare a coșului de fum:

– Condensul acid rezultat în urma arderilor poate determina dislocarea cărămizilor (în cazul coșului construit din cărămida clasică), care la rândul lor pot înfunda coșul;

– Păsările care își fac cuib în interiorul coșului de fum sau deasupra acestuia obturând evacuarea fumului;

– Pânzele de păianjen, frunze sau alte obiecte aduse de vânt;

– Improvizațiile folosite pentru construirea coșului de fum;

– Combustibilul lemnos cu o umiditate mai mare de E%

– din care rezultă gudronul umed;

– Reglarea necorespunzătoare a centralei termice pe lemne – rezultă gudron umed;

– Coş de fum subdimensionat.

Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care pot duce la înfundarea și funcționarea necorespunzătoare a coșului de fum.

Curățarea coșului de fum este de două tipuri: curățare chimică și curățare mecanică.

Curățarea mecanică este prevăzută de lege ca fiind obligatorie.

Aceasta trebuie efectuată anual sau o dată la 6 luni, în funcție de combustibilul folosit și de tipul sistemului de încălzire ales.

Curățarea mecanică presupune curățarea profesională și îndepărtarea depunerilor (fără a deteriora coșul de fum) și verificarea apariției unor posibile probleme structurale ale coșului de fum.

Curățarea chimică presupune folosirea unor soluții chimice care ajută la uscarea gudronului umed, astfel încât ulterior să se poată face curățarea mecanică în siguranță.

 

 

 

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]