T.M.S. IMPACT

Interviu oferit de Dl.Eugen Simion din cadrul DGASPC Neamț.

Întrebare: Ce şanse are un tânăr din sistemul de protecţie faţă de cel dintr-o familie normală din societatea actuală?
Răspuns: Aceeaşi şansă pe care o are orice tânăr ar trebui să o aibă şi tinerii din sistemul de protecţie din centrele de plasament şi cei din sistemul de asistenţă maternală.
Aș mai spune altceva, tinerii din centrele de plasament sau tinerii din sistemul de protecţie, majoritatea au fost copii aduşi în sistemul de protecţie şi atunci poate traseul v-a fii umpic diferenţiat în comparație cu tinerii colegi de şcoală, liceu sau serviciu pentru că altele au fost destinele, modul de educaţie şi acele evenimente notabile care marchează viitorul unui om, în centrele de plasament acum și standardele de cost pentru fiecare copil în parte sunt mari deoarece beneficiază de la îmbrăcăminte, încălţăminte, hrană diversificată, căldură şi până la acesorii pentru îndeplinirea temelor şi studiilor.
Dar nu îi lipseşte nimic oare?
Poate că lipseşte ceva ce ar trebui să existe în orice familie, desigur nu există în toate familiile dar credem că există în majoritatea familiilor aceea căldură familială, acea responsabilitate a părinţilor, în sitemul de protecţie sunt nişte salariaţi cărora le sunt cerute acordarea unor servicii de calitate, dar nu le poţi cere să iubească, deoarece iubirea nu este condiţionată, fiindcă iubeşti pur şi simplu.
Întrebare: Sunt salariaţi care iubesc chiar dacă oferă aceste servicii profesionale?
Răspuns: Da, sunt şi salariaţi care iubesc dar pe câţi poţi să iubeşti odată? Contactele sociale sunt limitate, în monmentul când ai într-o instituţie 100 de copii nu poţi să împarţi iubirea la toţi, nici numele nu poţi să îl reţii la toţi instituţii de protecţie sunt peste tot în lumea aceasta şi în ţările care sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere economic faţă de România, cu un produs intern brut pe cap de locuitor mult mai mare, având veniturile mult mai mari decât la noi.
Peste tot în lume sunt cazuri de copii care dintr-un motiv sau altul într-o anumită perioadă nu o să mai aibă părinţii alături de ei şi atunci statul este obligat să intervină prin instituţii specializate, dar repet aceşti asistenţi maternali sunt profesoniști, unii chiar foarte buni dar nu poţi să le ceri să acţioneze sentimental, se cere să acţioneze cu responsabilitate profesionistă, deoarece această responsabilitate poate fi cuantificată, se cere să fie mai bun faţă de trecut pentru că se poate măsura în ce mod îşi face raportul de caz, modul de lucru, supravegherea copilului, dar nu se poate măsura cât de mult iubeşte copilul din sistemul de plasament sau nu, de aceea eu personal când aud uneori ”Vai ce mult iubim copii..” sunt puţin sceptic şi prin urmare cred că asta lipseşte unui copil.
De exemplu la instituţiile cu un număr redus de copii cum este în Tg.Neamţ la Centrul Ozana şi un sistem de apartamente în Roman, relaţiile dintre adult şi copil pot fi altfel gestionate, faţă de o instituţie mare cu peste 60 de salariaţi care aproape toţi sunt mereu acolo, nu prea se pot efectua aceste relaţii despre care aminteam mai sus, aceasta este părerea mea, care nu cred că treduie să fie luată în calcul de conducerire celorlalte centre sau a altor instituţii deoarece asta e o părere formată în baza celor 10 ani de director în acel timp de ”Casă de copii” și chiar am vrut să văd, am luptat şi am încercat, copiilor să le fie mai bine mâine, decât astăzi şi astăzi decât ieri.
Întrebare: Credeţi dumneavoastră că tinerii din centrele de plasament vor rămâne cu o traumă pe viitor din cauza evenimentelor nefericite care au avut lor în viaţa lor?
Răspuns: În ceea ce priveşte efectul traumatizant al unor evenimente nefericite, e greu să te pronunţi, în ceea ce priveşte acest mecanism complex, această minune complexă numit: Om, nu putem vorbi despre o cauză care să determine un anumit efect, deoarece sunt mult mai multe cauze care îmbinate între ele determină un efect.
Este adevărat că în urma unor situaţii se văd imediat.
De exemplu la abuzul fizic semnele apar imediat, prin cele mai des întâlnite fiind Vânătăile, rupturile de oase, de tegumente. La abuzul sexual iarăşi semnele apar imediat în urma unor forţări/viol.
Dar în ceea ce priveşte abuzul emoţional, prin acele tracasări continue, acele minciuni care se spun copilului de când este mic: ”Lasă că vine mama sau tata mâine…”, acele timorări, faptul că sunt speriaţi de către cei mai mari în locuri și momente neprevăzute din incinite, nu poţi să ştii de ce asupra unora au efect aceste cauze sau evenimente şi asupra unora nu au efect. Unii dintre noi suntem mai puternici având o capacitate de rezistență mai mare, alţii mai puțin faţă de aceste cauze. Dar omul în general are aceste caracteristici diferenţiabile de ale celui de lângă el şi atunci probabil tabloul acesta este preluat şi de tinerii care pe o anumită perioadă de timp cresc fără părinţi alături de ei sau cresc în sistemul de protecţie indiferent dacă tipul acestuia este rezidenţial, instituţie sau asistenţă maternală.
Întrebare: Aţi ajuns să aveţi parte de momente în care unii tineri ajungeau la unele fapte de disperare sau mai puţin ortodoxe?
Răspuns: Se pot întâmpla şi lucruri de acestea, să nu uităm că răul este mai contagios decât binele, sau mai bine spus: ” un rău poţi să faci cu forţă dar un bine nu!”. Și tinerii, în general adolescenţii, nu sunt interesaţi de partea legală a lucrurilor, nu sunt interesaţi de bariera lucrurilor permise sau nu, ei îl fac pentru a se experimenta, a urma un model greşit al altora, pentru a se opune adultului, acestea sunt unele din caracteristicile adolescenţilor care reprezintă un ”tablou” să îl numim aşa pentru ambii tineri indiferent de locul lor, în familie sau din centrele de plasament cu remarca pe care o reamintesc: ”Răul se transmite mai uşor decât binele!”. Şi probabil într-o instituţie de genul acesta al centrelor de plasament unde sunt mai multe persoane într-un loc comun se transmit mai uşor caracteristicile negative. Da, pot apărea aceste momente nefericite, şi eu am avut parte să întâlnesc destule cazuri de tineri care încercau să experimenteze tentative care îi răneau, dar pe baza discuţiilor face-to-face, prin oferirea modelului personal, pentru că nu poţi face un lucru rău și să îi spui tânărului adolescent sau copilului să nu facă fiindcă este interzis, deoarece v-a răspunde prin întrebarea: ”Tu de ce faci dacă nu e voie?”. Poate într-adevăr în unele situaţii sunt mai multe cazuri de încălcare ale unor norme şi convețuiri sociale de către tinerii din sistemul de protecţie decât cei din familie.
Întrebare: Credeţi că aceste centre de plasament se vor dezvolta, astfel tinerii să capete mai multe cunoştinţe necesare?
Răspuns: Sigur, se întâmplă lucrul acesta în permanenţă, tânărul din 2018 de exemplu diferă semnificativ faţă de cel din anii precedenţi, se produce în ritm accelerat în ultima perioadă un bun proces informaţional, fiecare persoană având accesul lor pe internet, că sunt verificabile sau nu, este subiectul unei alte discuţii viitoare. Sunt tot felul de modele împrejur, sistemul informaţional este mult diversificat acum faţă de decenii în urmă şi este clar faptul că transformările acestea au rezultate rapide într-o direcţie bună pe care o putem intui.
Unul dintre cei mai mari antropologi ai lumii care a decedat în anul 2009: Claude Lévi-Strauss, spunea că ”lumea este acceași, jucăriile sunt altele”.. într-adevăr nevoile şi caracteristicile generale ale marilor vârste, în cazul nostru fiind vârsta adolescenţei, sunt aceleaşi doar că adolescenţii sunt alţii şi probabil vor exista modificări în următorii 10-30 de ani fiind un proces evolutiv dar de foarte multe ori, procesele de acest tip nu pot fi controlate sau dirijate în sensul dorit.
Întrebare: Care este părerea dumneavoastră vi-a-vis de ceea ce se întâmplă la ora actuală în centrele de plasament şi în sistemul de protecţie?
Răspuns: Sunt tineri cu nevoi speciale şi tineri cu nevoi individuale, sunt tineri care încearcă să impună păreri, idei, stiluri pentru că îşi structurează o cale, sunt tineri care uneori găsesc o cale bună pe care aleg să meargă dar sunt şi tineri care aleg partea negativă, violentă, ”datu-l din coate de a intra în faţă”…
Ceea ce vedem în realitate vedem şi în instituţii pentru că acestea sunt parte deschisă a unei societăţi deschise care nu mai sunt ca şi acum 30 de ani, privită de la marginea societăţii, din regimul strict unde erau impuse unele restricţii.
Modelele sunt aceleaşi pentru toţi, modelele sunt cele pe care observăm în viaţa cotidiană, oriunde în media, alegerile sunt foarte uşoare doar că trebuie să fim conştienţi toţi şi tinerii şi adulţii, că există nişte consecinţe ale alegerilor pe care le facem suportându-le fiecare in parte.
Reporter: I. Săvescu, Redactare text: C.A – T.M.S IMPACT

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]

Alte știri

Incendiu la o locuință din Bicaz

T.M.S. IMPACT

Cetățeanul român Marius BALO, aflat în executarea unei pedepse în R. P. Chineză

T.M.S. IMPACT

“Ion Creangă- actualitatea operei”, conferință susținută de scriitorul Daniel CORBU

Dacian

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor în conformitate cu reglementările GPRD. Accept Detalii..

Politica de confidențialitate.