Momente de emoție și reculegere la Mănăstirea Paltin- Petru Vodă din Neamț. Sute de credincioși au venit să cinstească memoria părintelui Iustin Pârvu, unul dintre cei mai iubiți duhovnici din România.

Sâmbătă 9 februarie 2019 la Mănăstirea Paltin- Petru Vodă din județul Neamț a fost oficiată slujba de pomenire pentru părintele Iustin Pârvu, la „împlinirea unui centenar de la nașterea sa pământească”.

Veacul al douăzecelea a adus asupra Bisericii și a neamului nostru românesc multe încercări: războaie, ciuntiri din trupul țării, ateismul comunist, prigoană. Pe de altă parte, Dumnezeu a compensat aceste încercări prin ridicarea unor mari duhovnici, care asemenea profețiilor din Vechiul Testament, au fost călăuze, întărire și mângâiere pentru poporul binecredincios. Șirul acestor mari duhovnici este mare, iar numele lor sunt trecute în Cartea Vieții și Îi mulțumim lui Dumnezeu că prin ei a cercetat poporul Său (Luca 1, 68).

Între acești bineplăcuți ai Săi, Părintele Justin Pârvu este un nume de referință. S-a născut odată cu România Mare, pe data de 10 februarie 1919, s-a format în perioada de maximă efervescență spirituală, culturală și națională dintre cele două războaie mondiale, a luptat pe front ca preot militar, a cunoscut ororile pușcăriilor comuniste în cei 16 ani petrecuți după gratii sau muncă silnică, a cunoscut umilința de a fi stigmatizat ca pușcăriaș, a fost primit cu greu în mănăstire, dar odată reintrat, a confirmat vocația monahală de excepție.

După o lucrare duhovnicească și misionară vie la Mănăstirea Secu și Bistrița, ca un pom încărcat cu roadă, după anul 1991 întemeiază Mănăstirile Petru Vodă și Paltin, foarte cunoscute în peisajul ortodox românesc și nu numai. A traversat veacul cu o tărie de granit și cu o voință de diamant, mereu neclintită, arătând neamului său că singura Cale spre izbăvire este Hristos”Calea Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6).

Părintele profesor Vasile Păvăleanu a avut binecuvântatul privilegiu de a-l cunoaște și de a-i fi aproape Părintelui Justin îndată după ieșirea din închisoare. Prin lucrarea biografică intitulată “Viața Cuviosului Părintelui Justin Pârvu” aduce o mărturie de suflet despre sfințenia trăirii sale din perioada mai puțină cunoscută, de la eliberarea din închisorile comuniste, in anul 1964, până la retragerea sa în ctitoria cea de dânsul zidită de la Petru Vodă, în anul 1991. Întrucât pe data de 10 februarie 2019, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Părintelui Justin Pârvu.

 

Informații privind drepturile de autor:

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt permise copierea, reproducerea conţinutului acestui website numai alături citarea în lead a sursei cu link activ al site-ului www.tmsi.ro. Sunt nepermise recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.Detalii în secţiunea Termeni și condiții.Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile T.M.S IMPACT în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.tmsi.ro.