T.M.S. IMPACT

Neamțul, sub mângâierile calde ale „Îndrumătoarei”

Este al treilea an de când ziua de 9 iulie a devenit pentru Mănăstirea Neamț zi de hram, căci  prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2018, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Îndrumătoarea”, din străvechea lavră nemțeană, a primit o zi specială de  cinstire.  Din 1429, de când a fost adusă la Mănăstirea Neamț, sfânta icoană a vegheat multiseculara chinovie, iar Născătoarea de Dumnezeu, prin cinstita sa icoană, a săvârșit nenumărate minuni, așa după cum ne-o confirmă multele mărturii consemnate sau purtate în taina inimii de cei care le-au trăit. Vlădici și clerici, voievozi și dregători, monahi și mulțime de credincioși şi-au îngemănat rugăciunile în bune nădejdi prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu care, de șase veacuri, a devenit „Îndrumătoarea” poporului lui Dumnezeu din binecuvântata Moldovă.

Sărbătoarea sfintei icoane de la Mănăstirea Neamț a început în ajun cu slujba de Priveghere. Cete de pelerini veniți de departe sau de aproape s-au rugat alături de soborul mănăstirii condus de starețul chinoviei, arhimandritul Benedict Sauciuc, la care s-au adăugat și alți clerici sosiți să aducă preacinstire Maicii Domnului – descoperind lumina lină a întâlnirii cu Hristos prin cântările de la slujba Vecerniei, Litiei și Utreniei, săvârșite sub privirile ocrotitoare ale Preacuratei Maici, revărsate cu îmbelșugare din sfânta sa icoană.

În ziua hramului, mulți pelerini, sosiți de dimineață, au venit să-i mulțumească Împărătesei celei preabune pentru multele binefaceri primite. Vestitul dangăt al secularelor clopote ale lavrei spintecau ritmat tihna văzduhului, vestind intrarea în biserică a ierarhului. În acest an, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, fiu duhovnicesc al Mănăstirii Neamț,  a venit în chinovia sa de metanie, ca să o preacinstească pe Maica Arhiereului Veșnic, Hristos Dumnezeu. După îndătinata închinare și înveșmântare, soborul de preoți și diaconi condus de către Preasfințitul Părinte Veanimin,  purtând în procesiune Sfânta Icoană a Maicii Domnului, s-a îndreptat către locul, unde s-a desfășurat întreg programul liturgic al sărbătorii.

Sub mângâierile calde ale „Îndrumătoarei” din cinstita icoană, Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat dumnezeiasca Liturghie,  în locul special amenajat din curtea interioară a mănăstirii, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte stareți, protopopi din județul Neamț, dar și din Episcopia Basarabiei de Sud, egumeni, preoți profesori de la Seminarul din apropiere, preoți de la parohiile învecinate, dar și  din zone mai îndepărtate.

„Bucură-te, ceea ce ai pus în icoana Ta darul facerii de minuni

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Episcop Veniamin, referindu-se la pericopa evanghelică citită, comună tuturor sărbătorilor Maicii Domnului, a spus că textul Sfintei Evanghelii ne învață să  prioritizăm acțiunile din viața noastră: cele spirituale întâi, iar apoi, cele materiale. „Partea Mariei, adică viața spirituală, cele ale lui Dumnezeu,  trebuie împlinite cu responsabilitate și dăruire. Să ne străduim să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu și să-l împlinim. Lucru acesta l-a făcut cu desăvârșire Sfânta Fecioară Maria”.  Ierarhul a vorbit, apoi,  credincioșilor  despre istoria  cunoscutei icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, precizând că Fecioara Maria a binecuvântat viața duhovnicească a secularei chinovii, dar și celelalte lucrări ale obștii nemțene: activitatea culturală, administrativă ori pe cea edilitar gospodărească.

După săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, a urmat citirea Acatistului Icoanei Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț, la finele căruia ierarhul, îngenuncheat în fața icoanei, a rostit cu glas pătrunzător rugăciunea către Maica Domnului: „Arată-ți milele tale, primind cererile cele de folos ale robilor tăi; depărtează de la noi robia păcatelor, izbăvește-ne e noi de toată vătămarea cea trupească și sufletească și fii mijlocitoare pentru mântuirea noastră…”.

În cuvântul de final Preasfințitul Părinte Veniamin a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, apoi a mulțumit starețului Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc, și obștii Neamțului, pentru organizarea  sărbătorii.

La rândul său, părintele stareț, arhim. Benedict, a mulțumit Preasfințitului  Părinte Veniamin, dar și tuturor oaspeților prezenți, cler și popor, că au înfrumusețat cu prezența, cu rugăciunea și cu dragostea fiecăruia ziua proslăvirii sfintei icoane a Maicii Domnului de la Neamț.

Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiționala procesiune cu Sfânta Icoană, purtată de soborul slujitorilor, condus de către Preasfințitul Părinte Veniamin, în jurul măreței catedrale ștefaniene, cu popasuri de litanii și ectenii, după care neprețuitul odor al Mănăstirii Neamț a fost reașezat în biserică de unde, cu aceeași mărinimie, își revarsă binecuvântările asupra tuturor celor ce ajung la Mănăstirea Neamț, rugându-i-se astfel: „Bucură-te, ceea ce ai pus în icoana Ta darul facerii de minuni/ Bucură-te Maica Domnului, Îndrumătoarea cea slăvită!”.

 

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]

Alte știri

Accident rutier cu 5 persoane în Zănești

George

Prins sub influența alcoolului la volan! Persoană din Răucești

T.M.S. IMPACT

ATELAJ HIPO(CĂRUȚĂ) IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER PE DN 15 – Costişa

T.M.S. IMPACT

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor în conformitate cu reglementările GPRD. Accept Detalii..

Politica de confidențialitate.