T.M.S. IMPACT

Prof. Emanuel Bălan a lansat cartea „Târgu Neamț. File de istorie”

În data de 15 octombrie 2020, domnul profesor Emanuel Bălan a lansat lucrarea monografică „Târgu Neamț. File de istorie” în Sala mică a Casei de Cultură “Ion Creangă” Târgu Neamț, la prezentarea lucrării sale au asistat atât profesori de istorie, persoane publice cât și preoți ai orașului.

Doamna Inspector Școlar și profesor de istorie Elena Preda a asistat lângă autor și a făcut o prezentare a conținutului lucrării care cuprinde o monografie istorică a orașului Târgu Neamț cât și a zonelor care înconjoară orașul.

Prefața cărții este realizată de Florin Pintescu – Conf.univ.dr. care nu a puput fi prezent dar a făcut descrierea sa printru-un clip video care a fost prezentat pe videoproiector și îl puteți asculta mai jos.

Profesorul Emanuel Bălan a spus în timpul lansării cărții că la “munca de câțiva ani” pentru realizarea acestei lucrării a ajutat și sprijinul unui finanțator anonim.

Cartea cuprinde aproximativ 500 de pagini  în 10 capitole și acestea sunt:

1) ”Instituții”

2) ”Viață politică”

3 )”Eduație și cultură”

4) ”Viață religioasă”

5) ”Populația”

6) ”Viața socială” – cel mai complex capitol

7) ”Viața economiă”

8) ”Rezistența anticomunistă în zona Neamțului”

9) ”Bande și bandiți în zona Neamțului”

10) ”Personalității ale zonei Neamțului”

Printre care include și detalii din perioada interbelică despre Mișcarea Legionară și Rezistența anticomunistă din zona orașului, precizând că:

”Am încercat pe cât am reușit să văd dosarele de arhivă cu legionarii și cu comuniștii din timpul războiului și am avut o surpriză, eu știam din povești, am avut o surpriză, de fapt o confirmare a faptului că bunicul de pe mama era simpatiza legionar și l-am găsit în documentele siguranței, era suspect, știam de lucrul ăsta că bunicul acolo… tot așa cu mișcarea legionară pe timpul războiului, povestea bunica, povestea mama ce știa de la bunici, că avea cămășă verde cu centura neagră și așa mai departe, se întâlneau prin cu Humulești într-o casă conspirativă, nu știu ce făceau acolo, ce puneau la cale.

Am avut o surpriză  de faptul confirmării poveștilor spuse de bunici!

Ceea ce mai este interesat, mă întreba cineva: Ce mi-a plăcut cel mai mult din această lucrare sau de ce am fost preocupat în mod special și ce mă atrage?

Și i-am zis că partea Socială este cea mai spectaculoasă și cea mai interesantă ca și viața politică de altfel din acea vremecu multe intrigi și bătăi electorale și la propriu uneori.„

Printre acestea a mai adăugat puțin timid detalii și despre viața socială cu moravurile ei din ani 20-35′

”Aceste lucruri erau înregistrate, prostituția despre care nouă ni se pare așa un subiect Tabu, nu vorbim în România, încă nu este legalizată, în românia interbelică era legalizată prostituția, cea mai veche meserie din lume și cea care a avut parte de a lungul istoriei foarte bine cu spionajul,  mână în mână tot timpul și am avut surpriza de am găsit un dosar al siguranței Târgu Neamț: Moravuri, departamentul Moravuri și găsim aici dosarele acestor prostituate din Târgu Neamț din anii 30 și am rămas surprins că erau fișele acestora cu amprentă, cu fotografii și cu descrierea lor, dar ceea ce era mult mai interesant era prezența la poliție ,poliția lua evidență cu toate datele: anul nașterii, înălțime, greutate și le am găsit chiar declarațiile acestora la poliție.

Cereau comisarul șef al Poliției Târgu Neamț permisiunea să practice meseria în Târgu Neamț, spuneau de unde vin și încotro se vor duce după ce vor pleca din oraș. Evident că și atunci ca acum foarte multă lume nu vedea cu ochii buni ceea ce doamnele respective  făceau și reclamau primarului și poliție pentru a lua atitudine și am găsit numeroase scrisori, numeroase petiții către primarul de atunci, către șeful poliției pentru a lua atitudine și aceste doamne să fie amendatăe pentru că atentează la moravurile localități„

În timpul prezentării s-a ținut și un moment de reculegere pentru domnul  profesor recend plecat din rândul nostru, Gigel Bârliba.

Îregistrarea audio integrală o puteți asculta mai jos pentru a afla unele lucruri foarte interesante din istoria orașului de la poalele Cetății Neamțu, Târgu Neamț.

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]

Alte știri

#Stop Apelurilor False La 112.

T.M.S. IMPACT

Week-end solicitant pentru pompieri

T.M.S. IMPACT

Prins sub influența alcoolului la volan! Persoană din Răucești

T.M.S. IMPACT

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor în conformitate cu reglementările GPRD. Accept Detalii..

Politica de confidențialitate.