T M S I

Sfânta Liturghie arhierească în cinstea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

Prima zi a triadei Sfinților Nemțeni a început încă de duminică seara, 4 august a.c., cu oficierea slujbei Privegherii de către un sobor de preoți sub protia Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Credincioșii prezenți au așteptat la rând pentru a se putea închina la o părticică din sfintele relicve ale Sfântului Ioan Iacob, fragment ce se află în biserica Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. Totodată, cei aproximativ 170 de tineri participanți la pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni”, veniți din întreaga arhiepiscopie, au poposit prima dată la seminarul teologic nemțean, unde s-au rugat Sfântului Cuvios Ioan Iacob, și s-au închinat la sfintele moaște. La finalul slujbei de Priveghere, PS Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură: „Fața omenească a lui Hristos – Fiul lui Dumnezeu, strălucind ca soarele și hainele lui albe ca lumina, arată cum trebuie să fie omul care și-a sfințit viața, care folosindu-se de darurile oferite de Dumnezeu, ajunge la asemănarea cu El. Acest lucru este posibil și ne-o arată viața Sfântului Ioan Iacob. [] Sfințenia, ca împlinire a umanului, este posibilă pentru oricine, oricând și oriunde în lumea aceasta. [] Sfântul Ioan Iacob ne învață că tinerețea nu este un obstacol în calea sfințirii vieții noastre.”

Luni dimineață, 5 august 2018, slujbele au continuat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu, sfințirea apei și citirea acatistului Sfântului Ioan Hozevitul de către preoții prezenți la acest eveniment. Anul acesta, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul, dimpreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de profesorii, elevii și absolvenții Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, corul fiind dirijat de părintele profesor Marius-Gabriel Brumă.

În cadrul cuvântării sale, IPS Părinte Teofan a arătat că liniștea și pacea sunt căile prin care omul se apropie de Dumnezeu: „Sfântul Ioan Iacob, sfânt pe care îl prăznuim astăzi, îl putem număra printre puținii aleși ai pământului și ai Cerului, care a arătat că în toată viața sa, el s-a străduit să urce pe Tabor, adică să fie cuprins de lumina Preasfintei Treimi. Domnul Hristos a urcat pe Tabor, arătând prin aceasta că nu în mijlocul gâlcevii lumii se poate apropia cu ușurință omul de Dumnezeu. Omul nu se poate apropia de Dumnezeu în zgomotul și agitația lumii. Pentru ce Sfântul Ioan Iacob a părăsit satul său și a venit la Mănăstirea Neamț? Ca să găsească singurătate, să descopere liniștea prin care să se apropie de Dumnezeu. De ce a plecat în Țara Sfântă? Pentru a găsi acolo și mai multă liniște, pentru a se apropia și mai mult de slava lui Dumnezeu. De la Ierusalim de ce s-a îndreptat spre Iordan? Pentru că acolo era și mai multă pustie și singurătate, dorul lui de a fi cu Dumnezeu se împlinește în liniștire. De pe malul Iordanului, de ce s-a retras în peșterile de la Hozeva? Ca să aibă acolo și mai multă liniște, și mai multă pace, și mai multă isihie. Aceasta arată că omul nu se poate apropia de Dumnezeu dacă nu încearcă să găsească în viața lui momente și spații de liniștire”.

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.
Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]
C.U.I: 38607515

Alte articole

Site-ul www.tmsi.ro foloșeste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență mult mai bună de navigare și este adaptat GDPR. Accept Mai mult