Sfânta Liturghie la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă

Odovania praznicului Întâmpinării Domnului

Momentul marchează încheierea perioadei de sărbatorire a Întâmpinării la Templu a Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către Dreptul Simeon și proorocița Ana. Despre semnificațiile odovaniei praznicului Întâmpinării Domnului ne-a vorbit parintele profesor Vasile Păvăleanu, preot paroh la parohia Sfântul Ioan Botezătorul -Mărăţei I: ‘Odovanie este ieșirea din praznic. În această perioadă de o saptămână în care cântarea bisericească subliniază în mod deosebit faptul acesta al recunoașterii a ceea ce cum spune cântarea ‘Nu pricep Curată, nici îngerii, nici oamenii, cum s-a putut petrece acest fapt’, or Dreptul Simeon, luminat de Duhul Sfânt, a recunoscut faptul că Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său, care S-a întrupat, și în clipele în care încheiem sărbatoarea prin ieșirea din sărbătoare sau odovanie înseamnă că în tot timpul acesta cântarea bisericească și rugăciunile l-au slăvit pe Dumnezeu pentru acest mare fapt că Dumnezeu S-a facut Om’.

Odovania praznicului Întâmpinării Domnului; Sfântul Mucenic Nichifor

Sfântul Mucenic Nichifor (†260) era din Antiohia cea mare a Siriei şi avea un prieten foarte bun, pe preotul Saprichie. Prietenia dintre ei era aşa de mare, încât mulţi îi socoteau pe ei că sunt fraţi de o mamă. Însă, din invidie, oamenii din jurul celor doi prieteni au creat între ei atâta vrajbă şi ceartă, încât se ocoleau unul pe celălalt. După mult timp, în vrajbă şi ură fiind ei, trecând mânia cea dintâi, pe Sfântul Nichifor l-a cuprins părerea de rău şi mărturisindu-şi vina, a rugat pe prieteni ca, mergând la preotul Saprichie, să-l roage pe el să ierte pe cel ce se pocăieşte şi să facă pace. Însă Saprichie, încă mânios fiind, alunga cu vorbe aspre pe cei ce mijloceau. Şi iarăşi a trimis fericitul Nichifor pe alţi prieteni, cu rugăminte de împăcare, dar preotul nici nu voia să-i asculte, uitând de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos Care a zis: „Iertaţi şi veţi fi iertaţi! (Luca 6, 37). Saprichie avea inima atât de învârtoşată încât nici faptul că Nichifor şi-a cerut iertare în genunchi nu l-a înduplecat. În vremea aceea, s-a pornit în Antiohia, fără de veste, prigoană mare împotriva creştinilor. Şi a fost prins Saprichie şi dus înaintea dregătorului cetăţii, care l-a silit să aducă jertfe zeilor. Însă preotul L-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos, Ziditorul cerului şi al pământului. Pentru aceasta a fost supus la multe chinuri, dar pe toate le-a răbdat cu bărbăţie. În timp ce îl duceau să-i taie capul, a venit şi Nichifor înaintea lui, cerându-i iertare. Dar, orbit de ură împotriva lui Nichifor, n-a vrut să-l ierte. Pentru aceasta, Dumnezeu i-a luat harul Său, şi îndată preotul, posedat de diavol, s-a lepădat de Hristos-Domnul şi s-a închinat idolilor. Atunci, Sfântul Nichifor a strigat cu glas mare: „Eu sunt creştin, eu cred în Domnul nostru Iisus Hristos, deci, în locul lui Saprichie, pe mine tăiaţi-mă!” Astfel, din porunca dregătorului, Sfântul Nichifor a primit, la 9 februarie 260, moarte mucenicească, în locul ticălosului Saprichie. 

Informații privind drepturile de autor:

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt permise copierea, reproducerea conţinutului acestui website numai alături citarea în lead a sursei cu link activ al site-ului www.tmsi.ro. Sunt nepermise recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.Detalii în secţiunea Termeni și condiții.Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile T.M.S IMPACT în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.tmsi.ro.