Sfințirea troiței înălțată pentru comemorarea a 100 de ani de sacrificiul celor ce s-au jertfit pentru înfăptuirea României Mari.

Duminică, 10 februarie 2019, după-amiază, în localitatea Petru Vodă din județul Neamț a fost sfințită o troiță înălțată pentru comemorarea a 100 de ani de la sacrificiul celor ce s-au jertfit în aceste locuri pentru înfăptuirea României Mari.

Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care la final le-a vorbit celor prezenți despre semnificația și importanța Sfintei Cruci.

„Mulțumim frumos, iubiți frați preoți, stimată doamnă primar, iubiți copii, cuvioase maici, iubiți credincioși.
După o dimineață caldă, adâncă și înălțătoare petrecută la Mănăstirea Petru Vodă săvârșind Sfânta și dumnezeiască Liturghie reculegându-ne prin rugăciune la mormântul părintelui Iustin, înainte de a începe o nouă săptămână mâine, iată-ne în această după-amiază pe această colină unde oameni vrednici din această zonă au gândit să înalțe o dumnezeiască cruce, o dumnezeiască cruce înțeleg bine dorită de ctitori pentru a fi aducere aminte de toți Eroii Neamului, de eroii din cel de al doilea război mondial și de cei care după război au suferit în temnițe, în închisori, în lagăre de muncă și toți cei care în perioada de dinainte de ’89, neavând posibilitatea unei libertăți de credință de mărturisire totală, năzuiau spre timpuri de libertate, timpuri de libertate care au venit, împreună cu alte provocări, cu alte greutăți, cu alte ispitiri.
Când vin de la Iași spre Pașcani, tot așa la o cotitură ne întâmpină o altă cruce înălțată acum șapte-opt ani de către părintele Iustin, văd această cruce la o altă cotitură, la o altă răspântie de drumuri aici și îmi imaginez oamenii care se îndreaptă spre Vatra Dornei, spre Ardeal, spre Durău, nu pot să nu fie chemați, să se oprească în gând o clipă să privească această sfântă cruce, să mulțumească celor care au înălțat-o și să meargă mai departe.
Căci avem o imensă nevoie de însemne creștine în cât mai multe locuri din această țară.
Pentru că doar puterea Sfintei și de viață făcătoare Cruci poate izgoni atâtea vrăjmășii, atâtea umbre și atâta întuneric care se revarsă valuri, valuri, asupra noastră, asupra țării, asupra bisericii, asupra lumii.
Puterea Sfintei Cruci este dătătoare de viață, izgonitoare de moarte, aducătoare de liniștire, izvorâtoare de pace sufletească și ea trebuie așezată, la răspântii de drumuri, în troițe, la pieptul oamenilor și mai ales în inima lor.
Crucea nu este doar un semn de podoabă, deși este și semn de podoabă semn de frumusețe, de chemare și de răspuns, crucea înseamnă suferință fraților, adică îndemn creștinului ortodox să prelungească această Cruce în viața lui, în viața unei mame care trebuie să nască un copil, în viața unui tată care merge la ogor, la locul de muncă pentru a aduce pâinea cea de toate zilele pentru cei de acasă, pentru un preot care este chemat să fie simbol al jertfei, al stării de sacrificiu, pentru un călugăr care ia drumul sihăstriei, crucea înseamnă în cele dintâi și întru cele din urmă să fii următor al Domnului Hristos, și nu poți fi următor al Domnului Hristos decât purtând pe umerii tăi durerea proprie, durerea celor apropiați și durerea lumii întregi.
Am văzut acolo câteva însemnări, defapt preluate de pe mormântul părintelui și anume Evanghelia în față și Țara ta în spate, ca două bagaje, ca două straițe cu pâine, una îți hrănește sufletul cealaltă îți hrănește trupul și toate purtate de un om în chipul crucii cu privirea înainte, cu desaga în spate, cu mâinile în lături formând în cele din urmă o sfântă și dumnezeiască cruce, iar crucea cu braţele ei arată că purtătorul de cruce este chemat să îmbrățișeze întreaga lume, pe prieteni și pe dușmani pe cei de aceeași credință cu tine sau pe cei care din pricini cunoscute sau necunoscute sunt rătăciți în alte credințe.
Dumnezeu așadar să vă răsplătească dumneavoastră celor care ați avut inițiativa, cei care ați ostenit trupește cei care ați contribuit financiar pentru înălțarea acestei sfinte Cruci.
Îmi pare rău și bine în același timp și anume Îmi pare rău că nu am venit mai devreme de când doamna primar spunea să încerc să mă opresc o clipă când sunt prin zonă și am tot zis că vin, vin și au tot trecut săptămânile, au trecut zilele și în momentul în care am hotărât și împreună cu părintele stareț Hariton să fie această sărbătoare, aici la Petru Vodă la Mănăstirea Paltin, am zis să vin și să sfințesc în aceeași zi această sfântă cruce pentru a nu face două deplasări, cum este omul vrea să câștige timp să fie mai eficient în lucrarea sa, dar a rânduit Dumnezeu în așa fel fără să știu că această cruce este și închinată părintelui Iustin, fără să știu că ea a fost inspirată de spusele sare din tipul vieții, probabil o fi grăit cuiva că bine ar fi acolo pe deal să fie așezată o Sfânta Cruce. 
Mă bucur că acest eveniment are loc chiar în această zi,   Dumnezeu le rânduiește doamnă primar, domnilor și doamnelor aici de față, părinților și măicuţelor și iubiți prunci, le rânduiește Dumnezeu cum știe El mai bine, cu o singură condiție, să fim purtători de curce, adică puțină rugăciune, post în viața noastră, corectitudine în atitudinea noastră exterioară și mai ales multă credință în Dumnezeu fără de care nu putem face nimic.
Acestea fiind spuse, să mergeți fiecare prin fața Sfintei Cruci să vă închinați acolo, plecând de aici sărutăm Sfânta Cruce să meargem la casele noastre cu binecuvântarea Domnului asupra lor, asupra dumneavoastră, asupra casei, gospodăriei, dobitoacelor, celor de departe și celor de aproape.
Fie numele Domnului binecuvântat de acum și până-n veac. Amin

 

 

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind T.M.S. IMPACT sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Site-urile web care preiau informaţii vor cita sursa informaţiei cu link către site astfel: la sfârşitul ştirii, după ultimul paragraf şi în afara acestuia (sau la începutul ştirii, în funcţie de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: „sursa: www.tmsi.ro", cu link activ către site-ul www.tmsi.ro.

Email: [email protected] / [email protected]