Signal – mesagerie sigură și criptată pe orice platformă mai tare decât WhatsApp(FB)

Ce este aplicația SIGNAL

Aplicația de mesagerie Signal este una dintre cele bune aplicații de chat în privința securității. Aceasta este criptată de la un capăt la altul, este gratuită, dar este mai puțin cunoscută. A fost, însă, folosită chiar de către Edward Snowden, cel care în 2013 devenea cunoscut lumii întregi prin devoalarea unor secrete ale NSA, agenția americană de securitate. De asemenea, a fost folosită de anul trecut și de către Convenția Democraților din SUA, după ce serverele acestora au fost sparte de hackeri ruși.

Aplicația Signal este foarte puternică pentru cei care țin la intimitatea lor. Aceasta este gratuită și furnizează atât servicii de mesagerie online, cât și apeluri de voce. Nu trebuie să folosești coduri PIN, nici nu e nevoie să generezi parole speciale pentru login.

Pentru cei care vor să folosească Signal pe calculatoare, există și această alternativă tot de pe site-ul celor de la Signal. Creatorul Signal este Moxie Marlinspike, un cercetător american din domeniul securității cibernetice.

Signal a fost folosită pentru evitarea cenzurii online din Egipt, Oman și Cuba. Codul-sursă al aplicației este disponibil online astfel încât oricine poate inspecta pentru a vedea dacă aceasta conține bucăți suspecte. Open Whisper Systems, organizația fondată de către Moxie Marlinspike pentru a menține Signal, se susține numai din donații și granturi.

Organizația nu deține cheile software necesare decriptării mesajelor, astfel că nu le poate prezenta nici măcar dacă este citată în justiție. Cât despre alte date despre mesaje, lista contactelor sau sincronizarea cu serverele organizației, aceasta spune clar că nu stochează nimic. Singura informație pe care Signal o stochează este ziua când fiecare utilizator a fost online ultima oară. Iar dacă faci backup la telefon în Google Drive sau iCloud (pentru iPhone), Signal nu transmite către serverele companiilor cu pricina niciunul dintre mesajele tale. 

Aplicaţia le pune la dispoziţie utilizatorilor o modalitate de a trimite mesaje de tip text în siguranţă, toate textele trimise fiind criptate. Totodată, aceştia au şi posibilitatea de a crea grupuri pentru a vorbi cu mai multe persoane deodată, precum şi de a distribui conţinut media – poze sau clipuri video, precum şi alte tipuri de ataşamente precum documente, toate acestea fiind criptate. De asemenea, aplicaţia permite şi realizarea de apeluri vocale sau video. 

De ce Signal și nu alte aplicații?

Criptarea datelor este un subiect abordat în toate Parlamentele lumii, însă înțeles de puțini – consilierea delăsătoare duce la gafe grave, precum cea a ministrului de Afaceri Interne englez, Amber Radd, când a propus banarea criptării end-to-end. În cele mai multe cazuri, linia dintre dreptul la viață privată, comunicare sigură și încălcarea acestor principii fundamentale internetului este subțire.

Whatsapp

Whatsapp este unul dintre produsele care domină piața de mesagerie criptată în primul rând prin accesibilitatea mare pe care o are. Serviciul este unul gratuit și printre primele sugestii din magazinele de aplicații ale Android, iOS și Windows.

Pe parcursul timpului însă au apărut suspiciuni cu privire la corectitudinea serviciului, cercetătorii germani observând chiar că există vulnerabilități în conversațiile de tip group chat. Aceste slăbiciuni ale sistemului au fost remarcate și la alte produse similare (pe care le găsiți mai jos), însă cele ale Whatsapp-ului s-au dovedit a fi mai periculoase decât celelalte. Pe scurt, s-a constatat că administratorul serverelor ar putea introduce cu ușurință o persoană într-un grup privat, chiar și fără acordul administratorului.

Și aici nu se oprește totul: în urmă cu ceva timp, Whatsapp a anunțat că urmează să facă o schimbare majoră, care stârnește controverse. Astfel, din noiembrie 2018, utilizatorii au fost nevoiți să își updateze arhivele care n-au mai fost folosite de peste un an sau vor fi pierdute permanent. Cu alte cuvinte, actualizarea Whatsapp va putea să vadă toate documentele, inclusiv fotografii și video-uri. WhatsApp împărtășește datele utilizatorului cu Facebook.

Threema

Imediat după ce serviciul Whatsapp a fost preluat de Facebook, în februarie 2014, Threema a obținut 200 de mii de noi utilizatori, dublându-și baza de date în doar 24 de ore. La mijlocul primăverii anului 2017, aplicația înregistrase în jur de 4,5 milioane de utilizatori.

Un serviciu plătit, Threema este cotat aproape la fel de bine (uneori chiar pe plus) ca și produsele similare gratuite. În plus, spre deosebire de aplicația cumpărată de compania lui Mark Zuckerberg, aceasta nu necesită un card SIM sau vreun mail pentru a începe. Iar faptul că originea companiei este în Elveția, face ca serverele și produsul să intre sub incidența legilor clare privind protecția datelor – un plus față de serviciile americane, care încă nu a stabilit o linie clară în acest sens.

Singurul minus ar fi lipsa funcției de videocall și a funcției de invizibilitate, funcții care se regăsesc la principalul competitor, Whatsapp. Notez că suma cerută de companie nu reprezintă neapărat un punct negativ.

Pentru a purta conversaţii care să rămână personale, utilizatorii ar trebui să apeleze la aplicaţii mobile de mesagerie instantanee precum Signal sau Telegram, Oameni buni vreau să vă încurajez, ca dacă vă doriţi comunicaţii sigure, sigure, sigure, sigure, sigure, sigure, să folosiţi aplicaţii precum Signal, Telegram. (…) Dacă vă doriţi şi un browser care să nu vă urmărească o alternativă la Google este DuckDuckGo. Oameni buni, trebuie să faceţi un pic de educaţie.

Utilizatorii ar trebui să trateze discuţiile pe care le poartă în interiorul aplicaţiei de mesagerie instantanee WhatsApp ca pe nişte conversaţii publice, în condiţiile în care este ştiut că reţeaua socială Facebook – proprietarul aplicaţiei – are acorduri prin care partajează datele colectate cu alte entităţi precum serviciile de informaţii, a declarat Andreas Elsner, director executiv marketing rezidenţial şi vânzări naţionale în cadrul Telekom România.

Informații privind drepturile de autor:

Conținutul website-ului www.tmsi.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către T.M.S IMPACT sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt permise copierea, reproducerea conţinutului acestui website numai alături citarea în lead a sursei cu link activ al site-ului www.tmsi.ro. Sunt nepermise recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.Detalii în secţiunea Termeni și condiții.Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile T.M.S IMPACT în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.tmsi.ro.